Stanowisko PIRM w sprawie zmiany ustawy o autostradach płatnych oraz Krajowym Funduszu Drogowym, ustawy o gospodarce nieruchomościami oraz ochronie przyrody

włącz . Opublikowano w Projekty realizowane przez MIiR

W związku z przesłanym w ramach konsultacji społecznych projektem ustawy o zmianie ustawy o zmianie ustawy o autostradach płatnych oraz o Krajowym Funduszu Drogowym, ustawy o gospodarce nieruchomościami oraz o ochronie przyrody, przedstawiamy stanowisko Polskiej Izby Rzeczoznawstwa Majątkowego skierowane do Ministra Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej.

Download this file (MTBiGM_zmianana_ugn_uwagi_PIRM.pdf)MTBiGM_zmianana_ugn_uwagi_PIRM.pdf[MTBiGM_zmiana_ustawy_gn]826 kB

Warszawski pierwotny rynek mieszkaniowy 2010

WARSZAWSKI PIERWOTNY RYNEK MIESZKANIOWY

III kwartał 2010

Od końca 2008 roku można było obserwować stopniowe zatrzymywanie inwestycji deweloperskich na terenie Warszawy. Widmo kryzysu, który dosięgnął Europę oraz zachowawcze postawy banków, niechęć do udzielania kredytów zatrzymały część inwestycji deweloperskich. Jednak już pod koniec roku 2009 pewna „odwilż” w bankach dała deweloperom zielone światło do kontynuacji prac. Zaowocowało to sporą ilością inwestycji oddawanych do użytku.

Ulga związana z zażegnaniem kryzysu znacząco wpłynęła na sytuację finansową deweloperów, którzy wznowili lub rozpoczęli kolejne inwestycje budowlane.

Poniższy wykres pokazuje rozkład ilości inwestycji oddawanych do użytkowania w ostatnich kwartałach oraz planowanych do oddania w następnych.